stoppa matchen

2007 – Jag har hela listan!

Posted in Allmänt, fotboll:, GAIS, musik:, vänner: by Micke on december 31, 2007

Tydligen får man skriva årsbästalistor redan i december. I alla fall enligt Oskar. Så då sätter jag väl igång då. Håll till godo.

Årets…

… skivor:

Download – Fixer – cEvin Key från Skinny puppy har med gäster skruvat ihop en helt bedårande liten tekknopärla. Den lär inte välta regeringar eller ens orsaka en lätt krusning på det stormiga hav vi kallar musikbranchen men det här är den skiva jag gång på gång har återvänt till under året. Fantastisk produktion och ett hantverksmannamässigt kunnande om hur man skruvar till ljud på synthar kombinerat med någon sorts glädje av att bara dunka på med underbara melodier och en för mig modern klassiker är född. Det har skrivits på sina ställen att Fixer är Downloads svagaste giv och inte lika experimentell som föregångarna. Pytsan säger jag, det här är höjden och toppen på modern elektronisk musik.

Skinny Puppy – Mythmaker – En galen formuppvisning av mästarna. Finns inte mycket att säga om den här. Känner ni mig så vet ni att jag älskar materialet utan förbehåll. Den enda invändning jag kan komma med är den något tama produktionen. Låtarna knäckte däremot betongfläsk live.

Nine Inch Nails – Year Zero – Trentan skippar prettofasonerna och spelar in en popskiva som utspelar sig i skuggorna av något sorts postapokalyptiskt teokratsamhälle. Det finns så mycket som talar emot den här skivan så jag vet inte riktigt var jag ska börja. Den vanligaste invändningen är förstås Trents fruktansvärt tråkiga sång och det faktum att det är en konceptskiva borde ställa det här i skamvrån tillsammans med The Who. Men med melodier som fungerar och en inte fullt så tjurskallig attityd kommer man långt. Jag är inget stort NIN-fan men den här har jag plockat fram för många gånger i år för att kunna ignorera.

Annat utgivet 2007 som snurrat i år: The Tear Garden – The Secret Experiment, Kent – Tillbaka till Samtiden, Saul Williams – The Inevitable Rise and Liberation of Niggytardust, Einstürzende Neubauten – Alles Wieder Offen, PlatEAU – Kushbush, Skinny Puppy – Back and Forth vol. 7

Annat inte utgivet 2007 som snurrat i år: Death in June, Current 93, The Legendary Pink Dots. Dessa tre band är dom som jag ”upptäckt” eller återvänt till i år.

…fester

Arvikafestivalen: Börjar förvandlas till en institution i mitt liv. Åker dit av gammal vana år efter år och faktum är att jag trivs bara bättre och bättre med leran, emos, hovet och vansinnet. Den ventil och den totala eskapism Arvika innebär för mig går inte att underskatta. Det planeras redan semester omkring nästa års datum.

Piratveckan: Efter infernot Arvika så hamnade jag i år på det som vanligt folk kallar medeltidsveckan. Visst festades det hårt men för mig var det en trevlig liten utflykt i östersjön med klara chartertendenser. Ett arvika-light utan inställda band och lera helt enkelt. Men nog fick jag blodad tand och ämnar självklart att ta mig dit nästa år också.

Der Bunker: Att en så enkel idé kan vara så förbannat kul. Ta med ditt eget sällskap, sprit och partyhumör, lås in dig och dina vänner i ett berg och festa hela natten. Fantastiskt på så många sätt.

…konserter

Skinny Puppy – London – Astoria: Direkt efter piratveckan satte jag mig på ett plan som tog mig över till öriket som England ligger på. Passade på att light-turista lite med min gode vän Johan och fick även träffa min gamla homie Sara som vänligt nog upplät sovplats åt mig. Anledning till mitt besök i det gamla imperiets huvudstad stavades Skinny Puppy och jag skulle för andra gången få se dom live. Spelningen i sig var inte lika bra som på Arvika-04 men hela inramningen av utomlands, goda vänner och en riktigt jävla stor stad gjorde att helheten växte sig större en delarna. Fruktansvärt bra och jag var förstås helt lyrisk efteråt. Jag blir fortfarande helt varm när jag tänker på hur bra jag mådde då och hur mycket den här lilla konserttrippen gav mig. Väl spenderade pund helt enkelt och jag skulle inte tveka en sekund på att göra om det.

Nitzer Ebb – Stockholm – Universitetet: Det här var min tredje Nitzer Ebb-spelning på kort tid och förväntningarna var inte lika skruvade som vid dom tidigare tillfällena. Men nog fan visade dom att gammal är äldst och dom drog igenom ett riktigt bra set. Även här var det själva inramningen, att resa bort en stund, som gjorde att det lyfte. Samt alla goda vänner som var där. Några fina minnen har stannat kvar och då tänker jag närmast på den stackars engelsmannen som vi lovade att ta med oss till spelningen men som vi söp bort på tunnelbanan, samt när jag försökte knuffa ut Love på spåret. Oskar, när lägger du upp bilderna? ;)

Laibach – Göteborg – Storan: När nyheten om Laibachs tolkningar av nationalsånger dök upp någon gång 2006 så kändes det som en lite för bra idé. Totalitärsyntharna från Slovenien har alltid omgett sig med en lagom provokativ och spektakulär image där det leks med kommunistiska, fascistiska och nationella symboler. Att dom skulle ge sig på nationalsånger var på något sätt lite för logiskt. Skivan kom och turné följde. Tyvär missade jag Laibach förra gången dom kom hit men när jag upptäckte att dom skulle komma tillbaka till götet en andra gång så blev jag väldigt glad. Det som var annorlunda med den här spelningen gentemot andra jag har varit på att det var uteslutande en sittande publik då storan har stolar monterade framför scenen. En annan roligt detalj var att det utöver den vanliga synthpubliken var strösslat med lite kulturkoftor. Spelningen var förstås helt fantastisk.

Andra band som det tittats på: Front Line Assembly, The Tough Alliance, Zeigeist, Portion Control.

…filmer

Children of men: Egentligen den enda klockrena filmen som kom i år. När vi tittade på den hade jag verkligen noll förväntningar. Tur att jag är så öppen för nya intryck så att jag lät mig själv svepas med i filmens myt och jag svalde allt med hull och hår. Fantastisk apokalypsstämning och ett genuint filmhantverk kombinerat med goda skådespelarinsatser förvandlar en given bagatell till något större. Den megalånga kameraåkningen på slutet är redan klassisk filmhistoria. Snyggaste våldet i år.

Andra filmer jag tyckte var okej: Transformers, This is England, Eastern Promises, 300, Simpsons – The Movie

…sport

Djurgårdens IF – GAIS 0-1 Stockholms stadion: Årets skönaste bortaresa kröntes med årets skönaste seger. Att andra året i rad mula till Aporna i deras egen bur är stort, förbannat stort. Det faktum att hatlaget Djurgården inte lyckats vinna en match mot oss sedan vi gick upp i Allsvenskan senast värmer en framgångstörstande gaissjäl på djupet.

Annat som jag gärna klarat mig utan sportåret 2007: IFK Göteborg. Med allt vad det innebär av bomberjackor, rullade mössor, för korta byxor, fultjack, adhd, lindomeraggare, hoppborgar och ett stulet SM-guld.

… mest otippade

Stone Island-jackor på Byxshopen i Falun.

…resten

På det stora hela var 2007 ett bra år med flera spännande och roliga inslag. Jag har varit kär, deprimerad, glad, ledsen och allt annat sånt där som en tänkande och kännande person kan vara. På något sätt upplevar jag att 2007 var ett bra år. Jag vet inte varför men det känns som att summan är större än delarna. Nu ser jag med viss tillförsikt fram emot nästa år med allt vad det kan föra med sig.

Annonser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. fiskhandlarn said, on januari 1, 2008 at 20:23

    Oops, snart. X) Maste komma tillbaka till Sverige forst bara.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: