stoppa matchen

Angående dödade poliser…

Posted in Bakis, fotboll:, Politik by Micke on februari 7, 2007

Som de flesta med normalt intresse för nyhetsflödet har hört så dödades det en polis i fotbollsrelaterade kravaller förra veckan. Självklart är det ju helt meningslöst att döda en polis på det sättet. Om det nu ens var ett mord. Av det jag har hört så skulle det lika gärna kunnat vara en olycka och på så sätt förvandlas hela händelsen till dråp. Alla som har följt italiensk fotboll vet att fotbollen har blivit den arbetande klassens utlopp för den frustration fascist-light Italien skapar. Underklassens unga män skapar sig en identitet i sin ultrasgruppering och politiseras både åt höger och åt vänster. Motsättningarna växer och till slut blir det bara en tidsfråga innan statens representanter får en del av det våld dom själva så glatt delar ut.

Titta på det här (starka bilder). I rest my case.

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tez said, on februari 8, 2007 at 00:29

  Mm, har väl framkommit indicier som pekar på att det skulle ha varit ett planerat mord, täckt som en ”olyckshändelse”/dråp. Tydligen hade han vittnat mot några/nån ultrasperson(er) och detta skulle eventuellt kunna vara hämndaktionen.
  Men jag vet inte. Oavsett om det i grunden handlar om politisk frustration, så är det inte okej att göra det under fotbollsflagg. Hade det varit politiska kravaller, hade man kunnat diskutera huruvida det var okej eller inte…

 2. trettinian said, on februari 8, 2007 at 04:24

  Jag tar inte ställning i frågan om mord eller dråp i det här fallet. Jag bara menar att italienska poliser har inte en särskilt snygg modern historia och något i stil med ”what goes around comes back stronger” är lätt att applicera i det här fallet. Visst, inte på individnivå, huliganerna på sicilien var antagligen inte i Genua och kände antagligen inte den mördade aktivisten. Men jag väljer att se ett mönster i repression och motkraft från massorna, i det här fallet då maskerade som en ultrasgrupp.

  Vad gäller just politik och fotboll, som vi har disskuterat några gånger, så är just italien väldigt speciellt. Där ÄR det gatupolitik som utspelar sig på arenorna. Fascister mot socialister. Vilka politiska färger huliganerna på sicilien bekänner har jag ingen aning om men det är inte heller relevant för min grundtes i det här fallet.

  Dessutom menar jag lite allmänt raljerande och kanske inte riktigt genomtänkt att finns det något som kan radikalisera arbetarklass och skapa en aktivistmiljö så är jag i princip för. Det kan vara supportersammanslutningar såväl som knypplingskurser. Men jag vill ju, som jag antar att du också vill, jag vill inte lägga något i din mun här, att den gatupolitiska kampen, som förs av vänsterultrasgrupper, lyfts bort från sporten. Om det stannar kvar på den här nivån förminskas ju bara den eventuella revolt som pågår till något ”fotbollsrelaterat”. Fascisterna däremot kan ju få stå kvar på någon nordcurva någonstans och skrika sig hesa. Förhoppningsvis rasar läktaren ner över dom…

 3. styggavargen said, on februari 8, 2007 at 09:48

  dum fråga men hur kan planera att en person ska rusa fram med en brandsläckare till en bil som just kör fast för sedan kunna mörda honom? Är det inte lite långsökt? Hur visste de att just han skulle göra detta?

 4. trettinian said, on februari 8, 2007 at 12:19

  styggavargen: Det är inte poängen och det borde väl du begripa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: